Komle – så enkelt, men allikevel så komplisert

Kjært barn har mange navn sies det; komle, raspeballer, kumpe eller potetball er noen. Komle er en enkel rett å lage. Alt du trenger er potet, vann, mel og salt. Allikevel finnes det så mange måter å spise komle på. Det varierer fra sted til sted, eller kanskje til og med fra hjem til hjem. Noen steder serveres det med kjøtt på siden, andre steder med “dott” i midten. Uansett er komle en tradisjonell rett i Norge og faktisk nasjonalretten i Litauen. Her er den beste oppskriften på komle:

Komle (ca. 3-4 porsjoner)

10 poteter (ca. 1kg)

Ca. 3 dl byggmel

2 ss hvetemel

1 ts salt

1 l kjøttbuljong (1 liter vann + 2 kjøttbuljongterninger)


Fremgangsmåte:

Skrell alle potetene og kok tre av dem.
Riv de syv andre potetene på den grove siden av rivjernet eller ved hjelp av en food prosessor.
Mos de kokte potetene med et potetmosejern.
Bland dem sammen med de revne potetene, salt og mel. Kok opp kjøttbuljongen.
Dypp en spiseskje i vann og ta en skje røre og form hver ball forsiktig i hånden din. Dypp skjeen i vann etter hver komle.
Legg komlene forsiktig over i kjøttbuljongen. Buljongen skal koke når de legges i. Prøv gjerne med en komle først for å se om konsistenses er riktig. La komlene småkokes i 30-40 minutter. Del en komle i to for å se om den er ferdig. Den skal ha jevn konsistens og farge.
Server komle med det tilbehøret du ønsker. Gjerne med kålrotstappe, kjøttpølse og stekt bacon. Som sakt er dette delen som varierer fra hjem til hjem.

Mat Fakta

Komle ble mer og mer vanlig etter at potetene ble vanligere i overgangen til 1800-tallet og ble en viktig del av nordmennenes kosthold. Siden poteten ga mer stabile og større avlinger enn korn, begynte folk å eksperimentere med oppskrifter som besto av poteter. De begynte å lage potetlefse, potetkake, flatbrød og etterhvert også komle.

Komle var veldig enkelt å lage, men var likevel så komplisert siden det finnes så mange måter å servere komle på. Det var ikke bare i Norge komle ble spist. I Sverige ble det spist “kroppkaka” eller “palt”. I Italia kalles den “gnocchi”. Og i Tyskland finner vi “Knodel”. Komle er altså ikke bare populært i Norge, men også ellers i Europa.

Poteter inneholder mange næringsstoffer som er bra for deg. Blant disse er kalium. Kalium er et mineral som er med å bidrar til normal muskel- og hjertefunksjon og regulerer væskebalansen i kroppen vår. Det er altså viktig for at kroppen vår skal fungere slik den skal.

Poteter inneholder også vitamin C som er bra for immunforsvaret vårt. C-vitamin er en antioksidant, som vil si at den er med på å beskytte cellene våre mot oksidativt stress. C-vitamin er også med på å reduserer tretthet og utmattelse.  Hvis du trener mye er det spesielt viktig å få i seg nok C-vitamin. Poteter er i tillegg en kilde for jern som bidrar til transport av oksygen til cellene. Så det er en god grunn til å spise mye poteter og komle består hovedsaklig av potet.

Komle har lenge blitt spist i Norge og har blitt en tradisjonsrett i landet vårt. Enten du kaller det for raspeballer, kompe eller komle er det en næringsrik rett som både smaker godt og gjør godt. Denne oppskriften er av den lette varianten og du trenger ikke å være en kokk for å mestre den. Håper du likte oppskriften og fikk lært noe nytt om en av Norges tradisjonsretter, komle.

Vel bekomme!

Kilder

https://www.vitaelab.no/Faktasider/C-vitamin

https://optimaltkosthold.no/2014/11/18/poteter-er-sunt-sjekk-naeringsinnholdet/

http://www.sorlandskomper.no/kompens-historie

https://norsktradisjonsmat.no/oppskrift/komler

https://www.tv2.no/a/7731661/

https://no.wikipedia.org/wiki/Raspeball

https://snl.no/raspeball

https://www.apotek1.no/kost-og-ernaering/mineraler/jern

https://k2vitamin.no/faq/mineraler/hva-er-kalium/

2 kommentarer Legg til din

  1. Hei, denne oppskriften virker veldig god og enkel å lage. Du forklarer bra og viser fint med bilder steg for steg. Du har også med fine og spennende titler som gjør det gøyere å lese. Det er bra at du også forteller om næringsinnholdet i maten vår og forteller mange ulike fakta. Det du kunne gjort bedre er å forklare de vanskelige ordene slik at alle kan forstå hva du snakker om. Noen avsnitt blir litt lange og harde og lese. Ellers var det et fint innlegg. – Andrea

    Likt av 1 person

  2. Flott oppsett og oversiktlig. Gøy med ekstra informasjon som kan være godt å vite. Virker som en god oppskrift, med tydelig fremgangsmåte med bilder og skritt for skritt forklaring. Også godt med litt info om næringsinnhold. 🙂

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar